Benvinguts a Metamorfosi!

Us convidem a participar en el nostre blog, compartint amb nosaltres les vostres opinions, idees i experiències.

Hi trobareu diversos recursos educatius que esperem que us puguin ser útils, així com notícies i articles relacionats amb l'educació i els mestres.



Gràcies per la vostra visita i fins aviat!

diumenge, 6 de juny del 2010

La Metamorfosi i la Vida de la Papallona Monarca

La papallona Monarca (Danaus Plexippus) és l'espècie de papallona més famosa del nord del continent americà. Va ser introduïda a Europa i Australia al segle XIX i la seva migració es considera com una de les proeses animals més impressionants del món.

Realitza migracions massives del sud entre els mesos d'agost a octubre i a l'inversa a la primavera. L'objectiu d'aquesta migració no és cap altre que la reproducció. A conseqüència de la necessitat d'aquesta migració, la Monarca és la papallona amb la vida més llarga: dura de 2 a 6 setmanes en forma de papallona.

Un dels misteris que encara avui queda per descobrir per part dels científics, és la capacitat que tenen les papallones noves de trobar el camí de tornada, per arribar a la zona d'hibernació. Es pressuposa que els patrons de vol són heretats genèticament i que estan basats en ritmes circadians (oscil·lacions de les variables biològiques en intervals de temps regulars i associades a un canvi ambiental rítmic), i de la posició del sol al cel la qual capten amb les seves antenes.

La Monarca és un dels pocs insectes capaç de realitzar travessies transatlàntiques: en anys de vents favorables poden arribar des d'Amèrica a la Gran Bretanya y a Espanya.
Els ous de la Monarca tarden 4 dies en eclosionar. D'ells en surt una larva o eruga de vius colors que indiquen la seva toxicitat. La seva vida com a eruga és de 2 setmanes en les quals el seu únic objectiu és alimentar-se. Quan la eruga és prou gran, es converteix en crisàlide o pupa, creant un escut al voltant del seu cos que penja de les branques o fulles de les plantes. Dins el capoll, la crisàlide comença una intensa metamorfosi que dura 10 dies. Quan la metamorfosi ha finalitzat surt del capoll i tarda uns minuts en estendre les ales i aconseguir volar La nova papallona ja està preparada per sortir al món exterior i començar el llarg viatge de tornada cap l'origen dels seus progenitors.

4 comentaris:

  1. Metamorfosis. Mi definición: algo que tendría que pasar al ser humano. Primero somos gusanos, despues al crecer nos convertimos en capullos! Hay que saber dejar de ser capullo y hacer la metamorfosis para convertirnos en mariposas y volar por encima de la mierda que hay en ésta sociedad. Es una pena que la mayoría de nosotros seguimos siendo capullos toda la vida...Muy buen artículo

    ResponElimina
  2. Pedro, gracias por su comentario. La verdad es1 que es una buena definición de metamorfosis...!

    ResponElimina
  3. quanto dura la metaorfosi de las mariposas

    ResponElimina
  4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina

 
frases